Economie

Veste proastă pentru români. Ciolacu închide magazinele în week-end

Programul la supermarket ar putea fi schimbat de un nou proiect legislativ depus la Parlament. Este vizat în principiu programul marilor magazine în weekend.

Se schimbă regulile în supermarket, potrivit unui proiect de lege depus în Parlamentul României de doi parlamentari ai alianței toxice PSD-PNL. Proiectul controversat vizează posibilitatea închiderii marilor magazine duminica, dar și relocarea acestora în afara orașelor.

Schimbare radicală privind programul supermarketurilor în weekend

Conform propunerii legislative, orice supermarket ar urma să își închidă porțile în zilele de duminică. În plus, aceste magazine ar trebui să fie mutate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane, adoptând astfel modelul unor state din Europa Occidentală.

Susținătorii proiectului argumentează că această măsură ar putea fi benefică magazinele mai mici și pentru producătorii locali, urmând să stimuleze economia la nivel local. Cu toate acestea, criticii susțin că propunerea ar putea duce la concedieri semnificative și la scăderea veniturilor bugetare, având în vedere că mulți oameni preferă să facă cumpărăturile în weekend.

Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar urma să aibă un program săptămânal de funcționare între orele 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și să fie închise în zilele de duminică. Această restricție ar putea schimba obiceiurile de cumpărături ale românilor, întrucât zilele de weekend sunt cele preferate pentru cumpărăturile la supermarket.

O altă prevedere importantă a proiectului legislativ este relocarea magazinelor mari în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban. De asemenea, este prevăzut faptul că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separat de produsele importate.

În alte țări europene se închid magazinele duminica

În ciuda unor argumente în favoarea propunerii, există îngrijorări că măsura ar putea genera confuzie în rândul consumatorilor și ar putea afecta afacerile construite pe modelul actual. Cu numeroase propuneri similare respinse în trecut, se preconizează dezbateri aprinse în Parlament și în rândul populației.

Există deja exemplul altor țări europene care au implementat deja restricții similare în privința programului de funcționare al magazinelor în zilele de duminică, precum Franța, Elveția și Olanda.

În Franţa, de exemplu, proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor a generat o amplă nemulţumire. În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzine.

În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button