Actualitate

Ungurii, despre 1 decembrie 1918: 1.500.000 maghiari, forțați să treacă sub stăpânire românească

Presa maghiară denaturează istoria și scrie, azi, că la 1 decembrie 1918, Unirea românilor s-a făcut fără să se țină cont de voința minorității maghiare. Presa maghiară pretinde, fără argumente, că 1.500.000 maghiari au fost forțați să treacă sub ocupație românească. 

Presa maghiară mai scrie că, după ce Transilvania a fost încorporată la România Mare au venit vremuri grele pentru maghiarii din România.

Citește și: Martirii de la „1 Decembrie 1918”. Au făcut Marea Unire, dar au sfârșit în închisorile comuniste

Redăm textul apărut, azi, în presa maghiară:

„La 1 decembrie 1918, românii din Ungaria au ținut Adunarea Națională la Alba Iulia, unde cei 1.228 de delegați prezenți și-au declarat intenția ca Transilvania, regiunea Crișurilor, Banatul și Maramureșul – 26 de județe istorice în total – să adere la Regatul României. 

Citește și: Ura comuniștilor față de elitele de la 1 decembrie 1918: exterminare și ani grei de pușcărie

Secesiunea a fost rezultatul unei decizii unilaterale care i-a privat complet pe maghiarii din Transilvania de dreptul la autodeterminare.

Politica naționalistă românească, invocând continuitatea româno-dunăreană și populația numeroasă a românilor transilvăneni, acumulase încă dinainte de Primul Război Mondial o energie considerabilă pentru a-și propaga pretențiile dincolo de Carpați.

Citește și: 150 de ani de la nașterea lui Maniu. Artizan al Unirii de la 1918, moare în pușcăriile comuniste

Aceasta a fost de fapt promisiunea (de Unire n.red.) cu care România a intrat în războiul întâi mondial, România fiind neutră până în 1996.

Maghiarii, despre 1 decembrie 1918: 1.500.000 maghiari, forțați să treacă sub ocupație românească

În septembrie, Ferdinand I (r. 1914-1927) a lansat o ofensivă militară împotriva Transilvaniei, dar puterile centrale au respins mai întâi atacul și apoi au forțat Regatul României să se separe până în mai 1918.

 » Citește tot articolul aici…

Related Articles

Back to top button