Actualitate

Ucraina se pregătește pentru NATO, pe fondul incertitudinilor de pe câmpul de luptă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este optimist. El a declarat, înainte de începerea reuniunii ministeriale a NATO, că Ucraina va deveni membră a Alianței, după ce va aplica reformele cerute, după război.

Statele NATO sunt de acord că aderarea cu drepturi depline rămâne imposibilă în mijlocul războiului, chiar dacă modalitățile de a apropia Ucraina și NATO continuă, a precizat secretarul general.

Și chiar dacă aliații nu văd o aderare a Ucrainei pe fondul războiului în desfășurare, oficialii ucraineni ar putea să ceară o invitație oficială atunci când liderii NATO se vor reuni la Washington, în vara anului viitor, apreciază o analiză a Bloomberg.

Deocamdată, pe front, contraofensiva stagnează, în timp ce aliații se concentrează pe sprijinirea Ucrainei pentru a trece cu bine peste iarnă, iar starea de spirit din jurul războiului devine mai sumbră.

Mulți analiști vorbesc despre un fel de blocaj, asemănător cu situația din primul război mondial, în care beligeranții s-au fixat într-un război de uzură, cu pierderi grele de ambele părți, dar fără sorți de izbândă într-un sens sau altul.

Ca să încline mai rapid balanța, fiecare dintre părți ar trebui să recurgă la recrutări masive. Pentru Rusia lui Putin, aceasta este o problemă politică. Pentru Ucraina, este și o problemă politică dar și una de resurse.

Ucraina se confruntă cu un inamic superior ca armament, tehnologie și resurse umane. A reușit să oprească înaintarea armatei ruse și i-a scos în evidență carențe grave, necunoscute până atunci. Ceea ce deja este extraordinar.

Dar, mai departe?

În acest context, o analiză realizată de publicația americană Newsweek pune o întrebare incomodă: vrea, oare, cu adevărat, casa Albă, ca Rusia să piardă războiul?

Potrivit Newsweeek,

 » Citește mai mult din această știre…

Related Articles

Back to top button