Actualitate

SUA, Marea Britanie, Germania și Franța nu-l susțin pe Iohannis pentru șefia NATO

Premierul olandez Mark Rutte este susţinut public de patru din cele mai importante ţări ale alianţei nord-atlantice pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, în plin război ruso-ucrainean.

Potrivit AFP, Rutte este favoritul Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei și Franței la conducerea NATO.

La rândul ei, România a notificat NATO că vrea să-l propună pe președintele Klaus Iohannis pentru postul de secretar general al alianței.

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prelungit vara trecută cu încă un an, din cauza absenţei unui acord între aliaţi cu privire la un nou conducător. Norvegianul a condus aşadar această organizaţie timp de zece ani, o perioadă marcată de tensiuni din ce în ce mai mari cu Rusia.

Iohannis e susțint doar de covrigarul de Buzău, premierul României, Marcel Ciolacu.

UPDATE / Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, fără a avea susținere vreunui stat membru, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button