Social

Retrocedările ilegale continuă în Ardeal. Clujul lui Boc este în top. Au dat țara străinilor

Într-un material scris în urmă cu o săptămână am vorbit despre modul în care Ardealul se vinde, bucată cu bucată, sub ochii noștri, iar autoritățile se fac că plouă. Sute de clădiri, hectare de terenuri și chiar sate întregi ajung, într-un mod ilegal, maghiarilor. După o documentare mai amplă am reușit să aflăm că și în Cluj-Napoca există sute de clădiri care au fost retrocedate maghiarilor ilegal, iar la această escrocherie imobiliară a fost de față chiar primarul orașului, Emil Boc. 

Politicienii români se bat cu pumnul în piept și lăcrimează de fiecare dată când se intonează imnul României. Mai mult, nu omit să vorbească despre faptul că noi, românii, suntem aici de mii de ani și că nimeni nu o să poată să ne alunge. Toate bune și frumoase, până la partea de alungat, lucru de care se ocupă chiar ei, cu multă eleganță și într-o manieră în care omul de rând nu știe. Este de datoria noastră, a jurnaliștilor, să aducem la suprafață mizeria pe care unii politicieni o ascund și refuză să vorbească despre ea. 

Gheorghe Funar

Pentru o mai bună înțelegere a situației în care ne aflăm, dezmembrarea teritorială a țării noastre a început deja de ani de zile, în condițiile în care peste 35% din suprafața și din clădirile Ardealului aparțin Ungariei. Mai mult, bunurile care se află în proprietatea bisericilor ungurești de pe teritoriul țării noastre aparțin statului maghiar. 

Gheorghe Funar, fostul primar al orașului Cluj-Napoca, a declarat pentru Gazeta de Cluj că retrocedările către maghiari reprezintă o lovitură puternică pentru statul român. Fostul senator a declarat că în primul mandat al lui Emil Boc au fost retrocedate, dintr-un foc, 60 de imobile. 

„Când viceprimar era János Boros, Dumnezeu să-l ierte, într-o duminică seară, la primărie a avut loc o întâlnire cu juristul Arhidiecezei romano-catolice care a scris pe o foaie de caiet studențesc clădirile ce trebuie retrocedate. Pe acel document a fost pusă ștampila Consiliului Local și semnătura viceprimarului din acea perioadă, nu al lui Emil Boc, și a juristului Arhidiecezei”, a spus Funar. 

Fostul edil a precizat că lista nu a fost înregistrată în registrul de corespondență a primăriei Cluj-Napoca, iar juristul a plecat la București pentru a participa la ședința Comisiei de retrocedare a imobilelor revendicate de biserici. 

„Foarte interesant este faptul că președintele român al comisiei a plecat într-o delegație, acesta nefiind prezent la ședință, motiv pentru care lucrările comisiei au fost conduse de vicepreședintele UDMR-ist și într-o singură lovitură s-a aprobat lista respectivă, s-au retrocedat vreo 60 de imobile, inclusiv câteva unele de pe strada Iuliu Maniu”, a spus Funar. 

Consiliul Județean plătește mii de euro chirii pentru imobilele retrocedate ilegal 

Gheorghe Funar a mai declarat că în perioada cât a fost primar a reușit să câștige procesele cu bisericile ungurești, unde s-au adoptat hotărâri definitive că imobilele retrocedate revin statului român, respectiv primăriei Cluj-Napoca. 

„Reamintesc că imobilele care au fost retrocedate de către bisericile ungare din Ardeal sunt proprietatea Ungariei pentru că acestea sunt subordante episcopiilor din Ungaria și ca atare clădirile, terenurile aparțin statului maghiar, iar o parte dintre cele care au fost dobândite de Arhideceza de la Alba Iulia sunt proprietatea Vaticanului”, a precizat fostul edil al Clujului. 

Epopeea retrocedărilor a început imediat după Marea Unire din 1918. Ungaria și optanții unguri (foștii grofi și conți) au dat în judecată statul român pentru a-și recupera teritoriile pierdute după destrămarea Imperiului Austro-Ungar. Procesul optanților a avut loc la Paris, iar Titulescu a fost cel care a condus delegația României, iar delegația ungară a fost condusă de contele Apony. La încheierea procesului din 1930, țara noastră a fost obligată să despăgubească Ungaria și optanții unguri în coroane-aur de 24 de karate, mai exact 100 de tone de aur. Aceste plăți au fost făcute printr-un fond agrar deschis într-o bancă elvețiană. În șase ani de zile, toți foștii proprietari au fost despăgubiți de statul român. 

Funar a precizat clar pentru Gazeta de Cluj că România nu are nicio obligație către nimeni, iar retrocedările care au loc de ani de zile sunt ilegale, în condițiile în care țara noastră a plătit deja.  

„Asistăm de fapt la împroprietărirea Ungariei şi a unor cetăţeni de etnie maghiară cu imobile. Reamintesc că statul român a cumpărat toate aceste proprietăți și ele nu mai pot fi revendicate. E clar acest lucru. Din nefericire, ignoranța autorităților locale o să ne coste scump pe toți deoarece clădiri de o importanță deosebită ajung să facă parte din Ungaria, sub privirile noastre”, a mai spus Funar. 

Fostul edil este de părere retrocedările către reprezentanții bisericilor ungurești, persoanelor juridice maghiare sau ordinelor călugărești catolice maghiare vor continua deoarece politicienii români sunt implicați în acest jaf istoric cu care se confruntă România. Funar a reamintit că în Arhivele Naționale din București există absolut toate datele referitoare la imobilele care au fost achitate de România în urma procesului ce a avut loc în 1930. Mai mult, unele arhive județene dețin, totodată, unele dintre acele documente. 

„Ungaria a profitat de perioada comunistă și a tipărit cărți funciare false, în contextul în care instanțele și comisiile din țara noastră nu au cerut actele originale de proprietate. E trist că în județele din țară, unde UDMR a ajuns să dețină aproape toate funcțiile de conducere, împreună cu bisericile maghiare, s-a acționat pentru ca majoritatea imobilelor importante să fie preluate, ilegal, de la statul român. Aproape 35% din suprafața și clădirile din Ardeal aparțin Ungariei, cu părere de rău. Cum sunt județele Covasna și Harghita nici nu ar trebui să vorbim. Acolo aproape toate proprietățile aparțin maghiarilor, iar românii sunt marginalizați în propria țară”, a declarat Gheorghe Funar. 

Din lista cu cele aproape 180 de imobile din Cluj-Napoca retrocedate Ungariei, fostul edil al orașului a precizat pentru Gazeta de Cluj care sunt cele mai importante. Acestea sunt: Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Naţional „George Bariţiu”, Liceul „Gheorghe Şincai”, Liceul “Emil Racoviţă”, Liceul de muzică “Sigismund Toduţă”,Liceul de coregrafie, Grupul Şcolar Tehnofrig, Grupul Şcolar “Anghel Saligny”, Hotelul “Continental” (revendicat de Colegiul Reformat din Debrecen, Ungaria), Facultatea de Litere, Clădirea fostei Direcţii Agricole Cluj, Biserica Ortodoxă de pe Str. Viilor, Muzeul de Artă, Hotel Agape, Școala generală „Ioan Bob.”

Reamintim că profesorul de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, Ioan Sabău Pop, se luptă de ani de zile să aducă în atenția publică faptul că retrocedările către maghiari sunt ilegale. Specialistul în drept privat a declarat pentru Gazeta de Cluj că în urma cercetărilor făcute privitoare la retrocedările din Cluj a făcut un dosar pe care l-a trimis la Prefectura din Cluj, dar nimeni nu a fost interesat de această speță. 

 „Nu se interesează nimeni și nu se preocupă nimeni de apărarea intereselor statului român și a comunității locale de acolo. Clădirile și terenurile se dau cu foarte multă ușurință străinilor”, a spus avocatul. 

Ioan Sabău Pop a atras atenția că niciun partid politic care a ajuns la conducerea orașului Cluj-Napoca nu a vrut, sub nicio formă, să se implice pentru a rezolva această problemă privind retrocedările către Ungaria. Totodată, Ioan Sabău Pop a mai menționat faptul că nicio administrație locală din Cluj, de la PNL și până la PSD, nu s-a implicat pentru a rezolva această problemă privind retrocedările către maghiari.

Adevărații inamici ai României trebuie căutați în interior, nu în exterior, în condițiile în care de mai bine de 30 de ani, țara noastră rămâne, încă, la ușa Europei civilizate, iar politicienii care „fac spume” de fiecare dată când vorbesc despre patrie și neamul românesc uită cu desăvârșire un lucru esențial: să apere cetățenii și interesele naționale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button