Economie

PFA-urile vor putea fi transformate în SRL-uri. Proiect în Parlament

Prin această propunere legislativă de transformare a PFA-urilor în SRL-uri se creează cadrul pentru ca Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF) care s-au dezvoltat până la un anumit nivel să poată fi transformate, uşor, în SRL-uri.

„În conformitate cu legislaţia actuală, OUG nr. 44/2008 care reglementează desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) 3 şi întreprinderile familiale (IF), nu există prevederi care să permită transformarea acestor persoane fizice înregistrate fiscal în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entităţi functionează pe baza unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerţului, avand cod unic de înregistrare şi, în unele cazuri, fiind înregistrate în scopuri de TVA.

Multe PFA-uri, IJ-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă şi diversificarea codurilor CAEN.

Întrucat legislaţia actuală impune restricţii asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, singura soluţie rămasă este desfiinţarea acestora. Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar şi a relaţiilor comerciale construite de-a lungul timpului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button