Actualitate

Ilfovenii nu vor avea nici în 2024 apă și canalizare: bătaie de joc

Ilfov, o regiune cu potențial uriaș, suferă de pe urma unei neglijențe cronice în ceea ce privește infrastructura de bază. În ciuda apropierii de capitala României și a prețurilor comparabile cu cele din marile metropole europene, majoritatea locuințelor din această zonă nu beneficiază de servicii elementare de apă și canalizare.

Peste 70% din gospodăriile din Ilfov trăiesc fără acces la apă curentă și sisteme de canalizare. Această situație creează nu numai disconfort, ci și probleme serioase de sănătate publică. Oamenii sunt nevoiți să folosească surse alternative de apă, adesea poluate, și să se descurce cu soluții improvizate pentru eliminarea deșeurilor.

O mare parte din vină pentru această situație o poartă politizarea excesivă a administrației locale. O companie creată special pentru gestionarea investițiilor în infrastructura de apă și canalizare este acum controlată de persoane numite pe criterii politice, care nu au nici competențele, nici determinarea necesară pentru a gestiona eficient aceste proiecte vitale.

Birocrația excesivă și intervenția politicului au dus la blocarea accesului la fondurile europene destinate îmbunătățirii infrastructurii. Lucrările sunt într-un impas, iar antreprenorii refuză să mai lucreze în aceste condiții, punând în pericol chiar posibilitatea de a folosi finanțarea europeană alocată.

Pe lângă disconfortul evident, lipsa apei potabile și a canalizării adecvate duce la poluarea excesivă a pânzei freatice. Oamenii sunt forțați să consume apă din puțuri care, frecvent, sunt contaminate de fosetele septice din proximitate, un pericol grav pentru sănătatea oamenilor.

Situația din Ilfov nu este doar regretabilă, ci este un eșec flagrant și inacceptabil al administrației publice, care reflectă o indiferență crasă și o incompetență scandaloasă

Această criză nu este un simplu inconvenient, ci o manifestare a corupției sistematice și a incapacității cronice a autorităților de a-și îndeplini cele mai fundamentale responsabilități față de cetățeni. Este o rușine națională că într-o zonă atât de apropiată de capitala țării, oamenii sunt lăsați să trăiască în condiții comparabile cu Evul Mediu, în timp ce oficialii se complac în ineficiență și auto-satisfacție.

Este de neconceput că, într-o eră în care omenirea se pregătește să meargă pe Marte, locuitorii Ilfovului să nu aibă potabilă și canalizare. Nu este doar o problemă de infrastructură, ci una de moralitate civică și de voință politică. Cetățenii Ilfovului și, într-adevăr, toți cetățenii României, merită și trebuie să ceară mai mult de la cei pe care i-au ales să-i reprezinte. Această situație inadmisibilă trebuie să se încheie acum.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button