Actualitate

Datoria externă a României explodează: semn al incompetenței fiscale a guvernării PSD-PNL

Sub guvernarea PSD-PNL, România se afundă într-o criză financiară alarmantă, cu o creștere necontrolată a datoriei externe, care reflectă o lipsă gravă de responsabilitate fiscală și o gestionare defectuoasă a economiei naționale.

Conform datelor publicate de BNR, datoria externă totală a țării a explodat, înregistrând un salt uriaș de 17,376 miliarde euro în doar nouă luni, ajungând la o sumă astronomică de 161,26 miliarde euro. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 12% față de sfârșitul anului 2022, un semnal clar al incapacității guvernului de a controla finanțele publice.

Mai alarmant este faptul că datoria pe termen lung, care acum constituie 72% din totalul datoriei externe, a crescut cu 17,7%, un indiciu că guvernul se împrumută pe termen lung fără o strategie sustenabilă de rambursare. În contrast, datoria pe termen scurt a scăzut nesemnificativ cu doar 0,3%, lăsând țara vulnerabilă la șocuri financiare pe termen scurt.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut dramatic, cu aproape 42%, de la 8,671 miliarde euro la doar 5,06 miliarde euro, reflectând o pierdere de încredere în economia românească sub actuala guvernare. Această scădere este un semnal de alarmă privind climatul de afaceri din România și incapacitatea guvernului de a atrage investiții străine esențiale pentru dezvoltarea economică.

Mai mult, deficitul contului curent al balanței de plăți, deși a scăzut, rămâne la un nivel îngrijorător de 16 051 milioane euro. Această situație subliniază un model nesustenabil de consum și importuri care depășesc capacitatea țării de a genera venituri din exporturi și alte surse.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung, deși ușor îmbunătățită, rămâne la un nivel ridicat de 17%, punând presiune pe finanțele țării și limitând capacitatea guvernului de a investi în sectoare vitale precum sănătatea, educația și infrastructura.

Aceste cifre reflectă o realitate dureroasă: sub guvernarea PSD-PNL, România se îndreaptă spre un colaps economic, cu datorii crescânde și oportunități economice ratate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button